Blogger templates

Thứ Ba, 1 tháng 11, 2011

Bếp Chay Thanh Nhẹ: Rau muống luộc - Vietnamese water spinach (Hy Vọng)

Rau muống luộc - Water spinach (Photo: VietNamAnChay.com)
Ipomoea aquatica is known in English as water spinach, water morning glory, water convolvulus, or perhaps Chinese spinach. It can grow either in water or on soil as a vegetable. Water spinach is called "rau muống" in Vietnamese, and it is a very common ingredient in Asian cuisines. Water spinach is a good source of fiber and iron. It's long, so you'd need to break it in halves (or even thirds). 

Cook the harder stems first in boiling water with a pinch of salt for about a minute or 2. Then add the tender leaves and continue to cook. When the stems are soft, your "rau muống" is ready. Put on a large plate and be sure to pour back any excess water into the pot. When the liquid cools off, squeeze 1/4 of a lime, stir, and enjoy the drink. Water spinach is good with rice and condiments like fermented bean curd or soy sauce.

Rau muống luộc (Hy Vọng)

Rau muống là một loại rau quen thuộc với người Việt Nam chúng ta. Rau muống có tính hàn (lạnh), khi nấu chín sẽ giảm chất lạnh.

Rau muống rửa sạch, lặt bỏ lá không còn tươi, ngắt mỗi cọng thành 1/3. Nấu nước sôi, cho ít muối vào. Luộc cuống trước, khoảng 1-2 phút, sau đó cho lá vào luộc tiếp. Đảo đều. Khi bấm thấy cuống mềm là được. Múc ra dĩa, nhớ chắt nước trở lại nồi. Nước luộc rau muống khi nguội bớt, cho vào tô, vắt tí chanh, uống như nước mát.

Rau muống chấm chao, tương Cự Đà, nước tương Maggi v.v. là món rau cổ điển, không bao giờ "đề-mốt-đê" (démodé), nghĩa là lúc nào cũng hợp thời trang ăn chay bốn mùa từ bi hạnh phúc.

Thân chúc những ước "muốn" cao cả nhất của bạn sẽ thành sự thật.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét