Blogger templates

Thứ Tư, 7 tháng 12, 2011

Bếp Chay Thanh Nhẹ: Đậu hủ chưng tương - Hồng Hương (Steamed tofu & blissful bean sauce)

Steamed tofu & blissful bean sauce
This is yet another typical Vietnamese dish. It is simple to make and light on the heart. 

Ingredients:

  • 1 medium firm tofu (about 400 grams or 14 ounces), cut into 6 slices 
  • 2 inches fresh ginger, julienned
  • 1 red (orange, purple) bell pepper, julienned
  • 1 stalk celery, julienned
  • 1/4 cup woodear mushrooms, soaked in warm water for 1/2 hour, julienned
  • 9 shiitake mushrooms, soaked in warm water for 1/2 hour
  • 1 cup soaked beanthread, cut into 2-inch sections
  • 2 cilantro sprigs (for garnish)
  • A dash of ground black pepper
  • Sauce: Combine then stir well 2 tablespoons bean sauce, 2 teaspoons sugar, 4 tablespoons water, 2 teaspoons flax oil (or olive oil, sesame oil)

Directions:
1. In a 6-quart saucepan, bring 3 quarts water into a boil. 
2. While waiting for the water to boil, arrange tofu slices in a bowl.
3. Add the remaining ingredients on top of the tofu. 
4. Add the sauce. 
5. Steam for about 15-20 minutes.
6. Turn off stove. Sprinkle some ground black pepper and garnish with cilantro. 

This dish is particularly great with steamed rice. Enjoy!

Đậu hủ chưng tương
Hồng Hương

Đậu hủ cũng có thể thay thế bằng cá chay (nguyên liệu chính là tàu hủ ky và rong biển), có sẵn ở gian hàng thực phẩm chay đông lạnh, giá rất phải chăng.

Nguyên liệu:
  • Đậu hủ loại cứng vừa, khoảng 400 gram (14 ounces, gần 1 cân Anh, hoặc gần 2 chén), cắt ra khoảng 6 lát
  • 1 lóng gừng tươi, thái chỉ
  • 1 trái ớt chuông (màu đỏ, xanh, cam, tím v.v.) thái chỉ
  • 1 nhánh cần tây thái cọng
  • 1/4 chén nấm mèo (mộc nhĩ), ngâm mềm, thái chỉ
  • 9 nấm đông cô ngâm mềm, rửa sạch, để nguyên 
  • 1 chén bún tàu ngâm mềm, cắt khúc vừa ăn 
  • Vài nhánh ngò (trang hoàng)
  • Nước xốt: Khuấy đều 2 muỗng canh tương hột, 2 muỗng cà-phê đường, 4 muỗng canh nước, 2 muỗng cà-phê dầu lanh (hoặc dầu ô-liu, dầu mè)


Thực hiện:
  1. Bắc nồi nước. 
  2. Trong lúc chờ nước sôi, sắp đậu hủ trên tô cạn lòng. 
  3. Sau đó sắp các nguyên liệu còn lại lên trên. 
  4. Rưới nước xốt. 
  5. Cho vào nồi chưng khoảng 15-20 phút. 
  6. Tắt lửa, rắc tiêu lên trên và trang hoàng với chút ngò. 
Món này dùng với cơm nóng, rất tuyệt.  


Chúc các bạn một ngày ăn chay rất tuyệt!




Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét