(Please scroll down for the recipe in English.)
Miến xào chay
Nguồn: Nông Sản Ngon
Với các nguyên liệu rau mát, không ngán, món ăn này thực sự không thể thiếu trong các bữa cỗ chay ngày rằm hoặc mùng 1 hằng tháng. Nếu bạn muốn giảm cân thì miến xào chay cũng là một sự lựa chọn trong thực đơn của bạn.
Nguyên liệu:
- 50g miến dong riềng nguyên chất (khoảng 1/2 chén)
 - 100g đậu que (khoảng 1 chén)
 - 1 củ cà-rốt
 - 5 tai nấm hương
 - 100g cần tây (khoảng 1 chén)
 - 1 miếng chao, tán nhuyễn
 - Gia vị: muối, đường, dầu hào chay, bột nêm
 - 2 muỗng súp dầu ăn
 
Cách làm:
- Miến ngâm cho mềm, cắt khúc để ráo.
 - Nấm ngâm nở mềm, cắt sợi, ướp nấm với ít đường, muối và dầu hào chay.
 - Cà-rốt, đậu que, cần tây: tất cả cắt sợi, sau đó trụng sơ để ráo.
 - Cho chảo lên bếp, chảo nóng cho vô 2 muỗng súp dầu, cho phần chao vô xào sơ cho thơm, sau đó cho nấm, cần, cà-rốt và đậu que vô xào.
 - Nêm muối, đường, dầu hào chay cho vừa ăn.
 - Cho tí nước vào đậy nấp ít phút để phần rau củ được mềm, sau đó cho phần miến vô trộn đều.
 - Cho thêm khoảng 1-2 muỗng súp nước, đảo đều, sau đó cho ra đĩa.
 
Stir-fried transparent rice noodle with carrot & string bean
![]()  | 
| Examples of miến (transparent rice noodle) | 
![]()  | 
| Shiitake mushrooms | 
![]()  | 
| Fermented bean curd | 
| Example of vegetarian "oyster" sauce | 
![]()  | 
| Example of mushroom seasoning | 
- 50g (1/2 cup) transparent rice noodle (also called bean thread noodle, crystal noodle, and many other names)
 - 100g (1 cup) string beans
 - 1 medium carrot
 - 5 shiitake mushrooms
 - 100g (1 cup) celery
 - 1 cube fermented bean curd, mashed
 - Salt, sugar, vegetarian "oyster" sauce, mushroom seasoning
 - 2 tablespoons vegetable oil
 
Directions:
- Soak noodles in warm water until softened (about 10-15 minutes). Chop into 2-inch pieces.
 - Soak mushrooms in warm water until softened. Julienne and marinate with a dash of sugar, salt, and 1 tablespoon of vegetarian "oyster" sauce.
 - Julienne carrot, string beans, and celery. Parboil, then drain.
 - Heat a large skillet. Add 2 tablespoons vegetable oil, then add fermented bean curd. Next, add the mushroom, celery, carrot, and string beans. Stir-fry.
 - Season to taste with salt, sugar, and vegetarian "oyster" sauce.
 - Add a small amount of water to the skillet. Cover with lid for a few minutes until vegetables become tender. Add the noodles and stir evenly.
 - Add an additional 1-2 tablespoons water. Stir one last time, then serve on a plate.
 





Không có nhận xét nào:
Đăng nhận xét